Anu Laitila & Silja Koivisto (toim.): Kirja joka muutti elämäni

Sain arvostelukappaleena tämän kirjan WSOY:ltä. Lukukeskus ja WSOY ovat julkaisseet kirjassa suomalaisten lukijoiden, kirjailijoiden ja yhteiskunnallisten vaikuttajien omakohtaisia tarinoita elämään vaikuttaneista kirjoista. 

Voi kuinka mielenkiintoista on lukea miten joku teos on voinut vaikuttaa ihmisiin niin syvästi ja elämänsuuntaa muuttavasti. Joillekkin ihmisille joku kirja on antanut suunnan ammatinvalinnassa, toisen se on pelastanut itsemurhalta ja yksi on saanut voimaa jättää päihdeongelmaisen poikaystävän. Kirjat voivat olla voimaannuttavia, ystäviä, ohjenuoria, innostajia, lohduttajia ja paljon paljon muuta. Jotkut kertomukset olivat todella koskettaviakin.

Ajattelin aluksi että kirjassa on varmasti paljon tunnettuja klassikkoja, mutta kirjassa vilisi paljon sellaisiakin teoksia, joista en ollut koskaan kuullutkaan. Mukaan mahtui toki muutamia klassikoita, mutta myös tietokirjoja, runoteoksia ja monenlaista luettavaa. Sain poimittua muistiin muutaman hyvän ehdokkaan TBR-listalleni (joka on muuten varmaan yhtä pitkä kuin Kiinanmuuri).

Kirjaa lukiessa alkaa väkisinkin pohtimaan tuota pulmallista kysymystä; mikä kirja on muuttanut elämääni? Olen aina toivonut etteivät ihmiset kysyisi minulta sitä tai mikä on kaikkien aikojen paras kirja. En osaa vastata kerrassaan yhtään mitään. Monet kirjat ovat vaikuttaneet jollakin tavalla elämääni. Olen kerryttänyt yleissivistystä, tutustunut historiaan ja oppinut olemaan vähemmän ahdasmielinen. Lukiessa kuitenkin keksin yhden kirjan, joka on muuttanut aivan konkreettisesti minun tekemisiäni. Se on Tuomas Milonoffin ja Riku Rantalan Mad Cook. En ole lukenut kirjaa kannesta kanteen, mutta mieheni on. Sen ansioista aloin oikeasti tutkimaan kaupassa elintarvikkeiden tuoteselosteita. Mitä vähemmän lisäaineita sen parempi, pyrin suosimaan luomua ja tarkkailemaan ruuan alkuperää. Tämän myötä myös ruokavalio muuttui terveellisempään suuntaan, mm. kananuggetit on saanut jäädä kauppaan.

Sitten mieleeni pulpahti myös muutama muu kirja, jotka ovat murtaneet pari typerää ennakkoluuloa ja avannut teitä uusien huikeiden lukukokemusten pariin. Ajattelin ennen että klassikot ovat tylsää luettavaa, sellaisten vanhojen harpujen lukemista. Sitten jostain syystä tartuin Charlotte Bronten Kotiopettajattaren romaaniin ja olin myyty. Eläydyin kirjaan ja sen miljööseen vahvasti. Kirjasta tuli minulle todella rakas ja vaalin tätä lukumuistoa kuin lasta. Sen jälkeen olen ollut ennakkoluuloton klassikoita kohtaan ja kokeilen eri aikakauden klassikoita rohkeasti. En myöskään ennen lukenut ollenkaan kotimaista kirjallisuutta ellei ollut aivan pakko. Inhosin ylikaiken jos päähenkilön nimi oli Matti, Kerttu, Pekka, Marjatta tms. ja muutenkin ajattelin etteivät suomalaiset osaa kirjottaa niin hyvin kuin ulkomaalaiset. Sitten alkoi kohuaminen Mielensäpahoittajista. Lainasin kirjan kirjastosta ja istahdin lukemaan. En noussutkaan sijoiltani pariin tuntiin ja nauroin välillä niin että vesi lensi silmistä. Sen jälkeen olen lukenut myös kotimaistakirjallisuutta ja saanut kokea huikean hienoja kirjallisia matkoja. 

Kysymykseen mikä on kaikkien aikojen paras kirja en kyllä osaa vastata. Se riippuu lukijasta ja siittä mitä kaikkea on ehtinyt lukemaan. Sitä paitsi, itse olen lukenut paljon hienoja kirjoja ja niitä on tosissaan vaikea alkaa laittamaan paremmuusjärjestykseen.

Mitenkäs teillä? Onko joku kirja muuttanut elämää? 

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: WSOY
Ilmestynyt: 2013
Sivuja: 175


Kommentit

  1. Varmasti moni kirja on ainakin hieman järisyttänyt elämääni, mutta silti vastaan tähän kysymykseen aina saman kirjan eli Jostein Gaarderin Sofian maailman. Sofian maailma oli ala-asteella ensimmäinen kunnollinen kosketukseni filosofiaan. Sen jälkeen on ollut monia asioita, jotka ovat vaikuttaneet siihen, miksi nykyään opiskelen filosofiaa. On se ensimmäinen mielenkiinnon sytyttäjä silti tärkeä ja myös hieman osallinen pääainevalintaani.

    Tämä kirja kiinnostaa kyllä. Luen varmaan jossakin vaiheessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun on ollut monesti tarkoitus lukea Sofian maailma, mutta juurikin filosofia on saanut minut kerta toisensa jälkeen perääntymään kirjan luota. Lukiossa filosofian tunnit saivat minut tuntemaan suurta epätoivoa, sillä se ei vain uponnut kalloon opettajan perusteellisesta paukutuksesta huolimatta. Ehkäpä jonakin päivänä uskallan kokeilla kaikesta huolimatta. Onko kirjassa paljon vaikea selkoisia filosofisia ajatuksia?

      Poista
    2. Öhm vaikea vastata. Luin Sofian maailman ensimmäisen kerran vitosluokkalaisena ja olihan se silloin hieman vaikea, mutta nykyisin ne jutut tuntuvat aika helpoilta. Sanoisin, että Sofian maailma on ehkä yksi mielenkiintoisimmista tavoista tutustua hieman filosofiaan eivätkä ne filosofiakurssin jutut siinä mitenkään mahdottomia ole ymmärtää. Toisaalta minä taitaisin lukea ihan mitä vain, jos kirja liittyy vähänkään filosofiaan, mutta mielestäni Sofian maailma on kirjanakin hyvä eli juoni on kiinnostava ja jännittävä. Suosittelen ainakin kokeilemaan, eihän sitä oikein muuta voi saada selville, miten Sofian maailma sinulle aukenisi. :)

      Poista

Lähetä kommentti